Faste kostnader


Hva er faste kostnader? 

Fast kostnader refererer til utgifter som må betales jevnlig, uavhengig av ens inntekt eller forbruk. Disse kostnadene kommer kontinuerlig, vanligvis på månedlig basis og er forhåndsbestemt i form av avtaler eller kontrakter. 


Faste kostnader varierer som oftes fra person til person, men også fra privatperson til en bedrift. 


Eksempler på faste kostnader

Her er noen eksempler på vanlige faste kostnader for en privatperson:

  1. Boligkostnader: Dette inkluderer husleie eller boliglån, eiendomsskatt, forsikringer og eventuelle felleskostnader.

  2. Energi- og verktøyregninger: Dette kan være strøm, vann, gass, internett og telefon. Disse utgiftene kommer regelmessig men kan variere avhengig av forbruket.

  3. Transport: Kostnader for transport kan inkludere utgifter til månedlig bil- eller kollektivtransport, drivstoff, parkeringsavgifter eller eventuelle avdrag på et billån.

  4. Forsikringer: Alle aktive forsikringer du har tegnet og laget avtaler på, faller under denne kategorien.

  5. Lån og gjeld: Dette inkluderer faste avdrag på boliglån, billån, studielån eller eventuelle andre lån man har tatt opp.

  6. Medlemskap og abonnementer: Dette kan være faste kostnader for medlemskap i treningssentre, aviser, strømmetjenester, musikk- eller streamingtjenester, eller andre abonnementer man har tegnet.

  7. Skatter og avgifter: Dette omfatter inntektsskatt, eiendomsskatt, kommunale avgifter eller eventuelle andre offentlige avgifter man må betale.

Det er viktig å merke seg at faste kostnader kan variere fra person til person, avhengig av ens livsstil, økonomiske situasjon og hvor du bor geografisk.


Har du god oversikt over dine faste kostnader, er det lettere å regne ut hvor mye du kan forholde deg til etter at de er betalt. Dette kan for eksempel være bra hvis du ønsker å lage en spareplan.


For å håndtere faste kostnader kan det være lurt å lage et budsjett som tar hensyn til alle disse kostnadene. Ved å ha et klart bilde av de faste kostnadene, kan man bedre styre sin økonomi og sørge for at man har tilstrekkelig med midler tilgjengelig til å dekke både faste og variable kostnader hver måned.

Andre relevante artikler

Av Daniel Granlund 29 Apr, 2024
Lønnstrekk er når arbeidsgiver holder tilbake en del av en ansatt sin lønn. Det samme gjelder om du får trygdeytelser - da kan du få lønnstrekk ved at NAV trekker pengene før utbetaling.
Av Sara Carlsson 31 Jul, 2023
 Hvor mye kan jeg låne til bolig? 
Av Sara Carlsson 12 Jun, 2023
Å sikre deg en gunstig rente på boliglånet kan spare deg for tusenvis av kroner i renteutgifter over tid. Forhandlingen av renten er en viktig del av boliglånsprosessen, og det er flere faktorer som kan påvirke din forhandlingsposisjon. Her er noen viktige momenter å vurdere for å oppnå best mulig renteavtale!
Vis mer
Share by: