Slik får du kontroll på økonomien

Har du et ønske om en fresh start med bedre økonomi? Start det nye året med kontroll og oversikt over hva du bruker penger på. Vi hjelper deg i gang med våre tips!

Har du mistet kontroll over hva pengene går til? 


Er du en håpløs privatøkonom? Du er ikke den eneste. Mange har dårlige økonomiske vaner. Vaner som å bruke mer penger enn vi har, ikke følge et budsjett, eller å ikke følge med på utgiftene våre. Det er flere faktorer som kan føre til økonomiske problemer.

Vi tilbyr økonomisk hjelp

Les mer om hvor
dan vi kan hjelpe deg her 


Hvordan få kontroll over privatøkonomien?


1. Få oversikt over dine inntekter, kostnader og gjeld


Logg inn i nettbanken og få en oversikt over hva som går inn og ut av konto hver måned. Still deg spørsmålet om hva mesteparten av pengene dine går til. Sliter du med impulskjøp, har du kanskje alt for høye faste kostnader, og hvor mye gjeld har du nå egentlig? Dersom du ikke har et svar på disse spørsmålene så er budsjett et godt sted å starte!


2. Sett opp budsjett


Budsjetter er til for å gi deg kontroll over forbruket ditt. Når du har fått oversikt over hva pengene dine går til, kan du strukturere opp hva som er viktig å prioritere. Hva er dine månedlige utgifter på mat, husleie, kredittkort, billån, klær, helse og reise? Får du satt av penger til sparing? Er det noen av utgiftene som kan reduseres? Dette vil hjelpe deg å se hva du bruker penger på, og hvor du kan spare penger. Sett opp et budsjett og hold deg til planen.


3. Bygg opp en bufferkonto


Ta hensyn til uforutsette utgifter. Sett av et beløp hver måned for å bygge opp en bufferkonto. En bufferkonto er gull å ha når uforutsette kostnader oppstår. En buffer fungerer som et økonomisk sikkerhetsnett.  


4. Kutt ut unødvendige kostnader


Nå som du har funnet ut av hva pengene dine går til, kan du eliminere unødvendige kostnader. Kvitt deg med dyre smålån og kredittkortgjeld. Smålån som forbrukslån og kredittkortlån har ofte høye renter, og fører med seg mange gebyrer. Ved å refinansiere og samle disse til ett større lån kan du spare mye penger. 



5. Kontakt kreditorer


Få en oversikt over hvem du skylder penger til. Ta kontakt med kreditorer og inkassobyråene det gjelder, og hør om en betalingsplan som er mulig å følge. Hør med kreditorene om du kan utsette frister, og om gebyrer og renter er regnet riktig. 

Oversikt over kreditorer og gjeld kan du sjekke i Gjeldsregisteret. 


En betalingsplan kan være en god måte å dele opp betalingen av en større regning over en lengre periode, slik at det blir lettere å håndtere økonomisk, og får å unngå betalingsproblemer. 

 


6. Spør om hjelp!


Spør om hjelp og snakk med en økonomisk rådgiver. En økonomisk rådgiver kan hjelpe deg å få oversikt over økonomien din, og gi deg råd om hvordan du kan håndtere pengene dine på en god måte.

Har du dyre renter og mye gjeld?
Da vil refinansiering kunne hjelpe deg å få kontroll over økonomien. Refinansiering er en mulighet for å kunne samle gamle smålån med høye renter, gebyrer og avgifter inn i et nytt lån med lavere renter og avdrag hver måned. 


Vi kan hjelpe deg med: 

  • Refinansiering av gjeld
  • Hjelp til sletting av betalingsanmerkninger og inkasso


Spør oss om hjelp, så vil vi gjøre hverdagen din enklere. 



Av Sara Carlsson 29 Apr, 2024
Sletting av gjeld er svært strengt, men heldigvis ikke helt umulig. Det kan skje i form av reduksjon av deler av gjelden, eller å få hele gjelden slettet. Men hva skal til for å få slettet gjeld?
Av Sara Carlsson 31 Jul, 2023
Når gjelden kjennes tung og vanskelig, kan det å forhandle med kreditoren være en løsning. Vi gir deg i denne artikkelen våre fem beste tips for å lykkes i forhandlingen!
Av Sara Carlsson 18 Mar, 2023
Titter du etter ny bolig vil du se at eieformen varierer mellom andel, selveier og aksjeleilighet. Hva er forskjellen, og hvilken betydning har valg av eieform å si for deg som kjøper?
Vis mer
Share by: