Hva er forskjellen på andel-, aksje- og selveierleilighet?

Titter du etter ny bolig vil du se at eieformen varierer mellom andel, selveier og aksjeleilighet. Hva er forskjellen, og hvilken betydning har valg av eieform å si for deg som kjøper? 

Hovedforskjellen er:

Når du kjøper en andelsleilighet vil du eie en andel i et borettslag/sameie. Når du kjøper en aksjeleilighet vil du eie en aksje i et boligaksjeselskap. Men når du kjøper en selveierleilighet vil du eie hele leiligheten selv, og være uavhengig av borettslaget/sameie. Videre går forskjellene ut på regler i form av utleie, vedlikehold, kostnader og fellesgjeld.


Hva er andelsleilighet?

En andelsleilighet, også kalt borettslagsleilighet, er en leilighet som et borettslag/sameie eier, som du får bruksrett 

til når du kjøper leiligheten. Som andelseier eier du en andel i et borettslag/sameie. Andel er en form for eiendomsrett til en bolig i et borettslag/ sameie. 


Kjøper du en andelsleilighet må du betale fellesutgifter, og en andel av lånet til borettslaget/sameie. Eiere av andelsleiligheter har også ansvar for vedlikehold av byggets fellesarealer. Men du slipper å betale dokumentavgift til staten når du overtar boligen.


Utleie av andelsleilighet 

Du kan leie ut en andelsleilighet i 30 dager i løpet av et år. Om du skal leie den ut lenger, må du ha samtykke fra borettslaget. Med godkjenning fra borettslaget vil du kunne leie ut leiligheten i inntil tre år.


Fellesgjeld på andelsleilighet 

Når du kjøper en andelsleilighet, må du huske at fellesgjelden legges til prisen. I boligannonser står det prisantydning, felleskostnader og totalpris. Det er derfor viktig å se på totalprisen av boligen, samt felleskostnader i månden. 


Hva er selveierleilighet?

En selveierleilighet er en leilighet du eier helt selv, uten å eie en andel av et borettslag. Du har da eierrett og kan bestemme selv hva du gjør med boligen. Du er da ansvarlig for å betale alle utgifter knyttet til boligen, inkludert skatter, forsikringer og vedlikeholdskostnader. Du må også ta høyde for at staten skal ha dokumentavgift når du overtar boligen. Bygger du boligen selv eller kjøper et nybygg, beregnes dokumentavgift kun av tomtekjøpet. 



Utleie av selveierleilighet

Med en selveierleilighet står du fritt til å leie ut boligen som utleiebolig. Selveierleiligheter er ofte attraktive for de som kjøper bolig med tanke på utleie.


Fellesgjeld selveierleilighet 

Selveierleiligheter har ikke fellesgjeld. Vedlikehold av boligen må derfor finansieres fra egen lomme.


Hva er aksjeleilighet?

En aksjeleilighet er ganske lik en andelsleilighet. Men i stedet for å kjøpe en andel, kjøper du en aksje. Når du kjøper en aksjeleilighet, kjøper du en aksje i et boligaksjeselskap. Du eier derfor ikke boligen selv, men en aksje som gir deg rett til en bestemt bolig. Det beste med å kjøpe en aksjeleilighet er at du slipper å betale dokumentavgift til staten.


Utleie av aksjeleilighet 

Denne eierformen har noen begrensninger i forhold til utleie og bestemmelsesrett. Du må ha bodd i leiligheten i minst et av de to siste årene, i tillegg kan det være andre begrensninger i vedtektene. Aksjeleiligheter er derfor mindre aktuelle å leie ut. 


Fellesgjeld aksjeleilighet 

Skal du kjøpe leilighet i et boligaksjeselskap, må du finne ut om selskapet har fellesgjeld, og hvor høy den er. Aksjeleiligheter har ofte fellesgjeld, og du må derfor legge den til prisen på boligen. Derfor er det viktig å se på totalprisen på boligen. 



Oppsummering 

Kort oppsummert vil en selveierleilighet gi deg frie tøyler på hva du velger å gjøre med leiligheten. Du må betale en dokumentavgift, og stå for vedlikeholdskostnader, men du slipper fellesgjeld. 


En andelsleilighet gjør at du blir en del av et borettslag som tar av seg vedlikehold og felleskostnader, den kan leies ut ved godkjenning av borettslaget, du slipper dokumentavgift, men du må betale fellesgjeld.


En aksjeleilighet er ganske lik en andelsleilighet, bare du eier aksje istedenfor andel. Akjseligeheter er mindre aktuelle å leie ut, du slipper dokumentavgift, men må betale fellesgjeld. 


Av Sara Carlsson 31 Jul, 2023
Når gjelden kjennes tung og vanskelig, kan det å forhandle med kreditoren være en løsning. Vi gir deg i denne artikkelen våre fem beste tips for å lykkes i forhandlingen!
Av Sara Carlsson 18 Mar, 2023
Har du mottatt brev om tvangssalg av boligen? I denne artikkelen forklarer vi hva tvangssalg er, og hva du kan gjøre for å stoppe tvangssalget.
Av Sara Carlsson 18 Mar, 2023
Har du et ønske om en fresh start med bedre økonomi? Start det nye året med kontroll og oversikt over hva du bruker penger på. Vi hjelper deg i gang med våre tips!
Vis mer
Share by: