Namsmannen


Hva er Namsmannen?

Namsmannen er en offentlig institusjon underlagt Politiet og lenmannsetatet og har oppgaven med å inndrive private tvangsforretninger. I situasjoner hvor du som skyldner ikke klarer å betjene dine krav og gjeld blir gjerne Namsmannen også benevnt som Namsfogden koblet inn for å tvangsinndrive kravet om man da ikke er kommet til enighet gjennom Forliksrådet som er det laveste leddet i rettsapparatet for sivile saker. 


Er du f.eks uenig i en
faktura eller pengekrav og motsetter deg å betale vil du først motta en purring, deretter inkassovarsel.  Mottar du et inkassokrav fra inkassoselskap og fortsatt mener kravet er urettmessig kan du omtviste kravet.  Kreditor kan da oversende saken til Forliksrådet som består av 3 lekpersoner og 3 varapersoner.  Taper du saken der og du ikke betaler kravet innen 14 dager overføres inkassosaken og kravet til Namsmannen for inndrivelse.


Når kommer namsmannen på døra?

Om den som skylder penger fortsatt ikke betaler kravet etter å ha hatt saken oppe i Forliksrådet og saken er overført namsmannen for inndrivelse kan namsmannen tvangsinndrive kravet eller foreta tvangssalg av eiendeler som hus, bil, inventar osv. 


Namsmannen kommer ikke som i gamle dager på døra.  Du vil motta et brev som forklarer prosessen.  Er du for eksempel skyldig husleie kan namsmannen begjære utkastelse og i ytterste konsekvens tvangsflytte møbler og skifte lås i døra.


Les mer om: Hva er inkasso? 


Hvor mye kan namsmannen trekke i lønn?

I de situasjoner hvor fordringer er overført Namsmannen for inndrivelse vil det normalt sett iverkerksettes trekk i lønn hos arbeidsgiver.  Dette kalles tvangstrekk i lønn. Namsmannen har full tilgang til arbeidstakerregisteret og kan dermed sjekke om skyldner er i fast jobb. 


Tvangstrekk i lønn er en effektiv måte å få inn krav på og dermed også den mest benyttede måten for Namsmannen å inndrive skyldig beløp på..


Prosessen her er slik: Skyldner får tilsendt et brev fra Namsmannen hvor man må redegjøre for sine faste utgifter hver måned. Det er videre opprettet faste satser for hvor mye man trenger til livsopphold som Namsmannen benytter seg av ved utregning av tvangstrekk i lønn. 


Alle inntekter som kommer i tillegg til nødvendig livsopphold vil da trekkes av lønnen før skyldneren får utbetalt sin lønn. Det sendes også et brev til arbeidsgiver som blir bedt om å redegjøre for den ansatte sin lønn, bonuser og evt. økonomiske goder og arbeidsgiver blir så pålagt å etablere tvangstrekk i lønn. Et tvangstrekk kan illegges i 24 måneder av gangen og må deretter fornyes.


Har skylderen ikke fast inntekt og tvangstrekk i lønn ikke er mulig vil Namsmannen kunne ta pant i eiendeler som bolig, bil, båt osv og i neste omgang begjære disse eiendelene solgt for å dekke kravet.

En hovedregel er at det ikke skal tas utlegg eller trekk i mer enn det som er nødvendig for å dekke opp kravet


Les mer om: Hva er betalingsanmerkning



Av Daniel Granlund 29 Apr, 2024
Lønnstrekk er når arbeidsgiver holder tilbake en del av en ansatt sin lønn. Det samme gjelder om du får trygdeytelser - da kan du få lønnstrekk ved at NAV trekker pengene før utbetaling.
Av Sara Carlsson 31 Jul, 2023
 Hvor mye kan jeg låne til bolig? 
Av Sara Carlsson 12 Jun, 2023
Å sikre deg en gunstig rente på boliglånet kan spare deg for tusenvis av kroner i renteutgifter over tid. Forhandlingen av renten er en viktig del av boliglånsprosessen, og det er flere faktorer som kan påvirke din forhandlingsposisjon. Her er noen viktige momenter å vurdere for å oppnå best mulig renteavtale!
Vis mer
Share by: