Skip to content

Forbrukslån

Trenger du et forbrukslån for å betale for noe du ikke rekker å spare opp til? Forbrukslån er et godt alternativ når store, eller kanskje uforutsette utgifter dukker opp.

Les mer

Refinansiering

Med refinansiering kan du samle dyre smålån og kredittkortgjeld i et nytt lån med bedre betingelser og lavere rente. Få orden på økonomien med refinansiering med eller uten sikkerhet.

Les mer

Kredittkort

Ofte er det smartere å bruke et kredittkort enn et bankkort. Det følger også mange fordeler med ett kreditkort. Vi hjelper deg å finne det beste kredittkortet for deg!

Les mer

Boliglån

Eier du bolig eller fritidseiendom kan du søke om lån med sikkerhet i bolig. Med et boliglån får du mye lavere rente og lengre nedbetalingstid enn på lån uten sikkerhet.

Les mer

Kundeservice

Du skal alltid få god hjelp og veiledning av alle som jobber i Motty. Våre rådgivere vil hjelpe deg med din økonomi ut fra dine behov og forutsetninger.

Les mer

Gjeldsbrev - Mal for privatpersoner 

Et gjeldsbrev er en skriftlig låneavtale mellom den som låner og den som låner ut penger. Det er et juridisk bindende dokument som kan brukes i rettssaker dersom det oppstår tvister om tilbakebetaling. Vi tar deg gjennom hva gjeldsbrevet skal inneholde, og gir deg en gratis mal du enkelt kan bruke. 

Hva er et gjeldsbrev?

Et gjeldsbrev er et skriftlig dokument som bekrefter en person eller et selskaps gjeld til en annen part. Det fungerer som en kontrakt mellom kreditor (den som låner ut penger) og debitor (den som låner penger), hvor debitor lover å betale tilbake et bestemt beløp på bestemte vilkår. Gjeldsbrevet skal inneholde informasjon som:

  • Navn på kreditor og debitor
  • Lånebeløpet
  • Rentesats (hvis relevant)
  • Tilbakebetalingsplan (inkludert betalingsfrekvens og datoer)
  • Eventuelle sikkerheter (for eksempel eiendom eller eiendeler som stilles som garanti for lånet)
  • Konsekvenser ved mislighold (hva som skjer hvis debitor ikke betaler tilbake i henhold til avtalen)

Gjeldsbrev er et juridisk bindende dokument som kan brukes i rettssaker dersom det oppstår tvister om tilbakebetaling. De er viktige i både privat og kommersiell sammenheng, og kan bidra til å sikre at begge parter har klare forventninger til låneforholdet.

Når trenger man gjeldsbrev? 

Et gjeldsbrev benyttes oftest i forbindelse låneopptak til eiendom, bil, studielån osv. Men også mellom privatpersoner. Signerer du et gjeldsbrev, erkjenner du at du skylder långiver penger. Det fungerer som en skriftlig avtale om å tilbakebetale beløpet du skylder innen en avtalt tid. 

 

Långiver kan forsåvidt både være banker og kredittinstitusjoner, men også privatpersoner. Det er vanlig at gjeldsbrevet signeres i to eksemplarer, av både skyldner og långiver, som beholder hvert sitt eksemplar og at gjeldsbrevet tinglyses.  

 

Signering av gjeldsbrev

I dag er det mest vanlig å signere gjeldsbrev ved bruk av BankID, en trygg og enkel prosess for begge parter. Det er også verdt å merke seg at om du har et signert gjeldsbrev, og skyldner ikke gjør opp for seg, kan kravet oversendes Politiet eller Namsmannen for tvangsinndrivelse.

Gjeldsbrev mellom privatpersoner

Kommer du i en situasjon hvor du for eksempel hjelper en venn, familie eller andre privatpersoner med et lån, vil det alltid være lurt å formalisere dette i form av et gjeldsbrev.  På den måten har du en skriftlig avtale både om beløpets størrelse, tilbakebetalingstid, evt. rente og om det skal betales månedlige avdrag, kvartalsvis osv. 

Et gjeldsbrev skal også inneholde personopplysninger på både skyldner og långiver.

Det er selvfølgelig også viktig at gjeldsbrevet signeres av begge parter.

 

Eksempel på gjeldsbrev:

Det finnes flere eksempler på gjeldsbrev, enten det er gjeldsbrev mellom private, mellom bank/finansinstitusjon eller mellom arbeidsgiver og ansatt. 

Et enkelt gjeldsbrev kan for eksempel se sånn her ut: 

 

Gjeldsbrev mal

Låntaker:
Navn: ___________________________
Adresse: ___________________________
Personnummer: ___________________

Långiver:
Navn: ___________________________
Adresse: ___________________________
Personnummer: ___________________

Lånebeløp:
___________________________ kroner (NOK)
(Den totale summen som låntakeren skylder långiveren)

Rente:
________ % per år
(Renten som skal betales på lånebeløpet)

Låneperiode:
Fra dato: ___________________________
Til dato: ___________________________

Betalingsplan:
(Låntakeren skal betale tilbake lånet i henhold til følgende plan)

Signaturer:
Undertegnede bekrefter herved at de har lest og forstått vilkårene i dette gjeldsbrevet.

Signatur låntaker
Dato: _____________________

Signatur långiver
Dato: _____________________

Vilkår og betingelser

  1. Betaling: Låntakeren forplikter seg til å tilbakebetale lånebeløpet i henhold til betalingsplanen.
  2. Forsinkelsesrente: Hvis en betaling er forsinket, vil en forsinkelsesrente på ______ % per dag bli pålagt det forsinkede beløpet.
  3. Forhåndsbetaling: Låntakeren har rett til å tilbakebetale hele eller deler av lånebeløpet før forfallsdatoen uten ekstra kostnader.
  4. Endringer: Enhver endring av dette gjeldsbrevet skal være skriftlig og signert av begge parter.
  5. Lovvalg og verneting: Dette gjeldsbrevet skal reguleres av og tolkes i samsvar med norsk lov, og eventuelle tvister skal avgjøres ved [Angi passende domstol].


Husk at dette er en enkel mal, og det kan være nødvendig å tilpasse den etter spesifikke behov og juridiske krav. Det anbefales også å konsultere en jurist for å sikre at alle relevante forhold er tatt i betraktning.

Lov om gjeldsbrev
Lov om gjeldsbrev fra 1939 regulerer forholdet rundt utstedelse og håndtering av gjeldsbrev i Norge. Noen viktige punkter inkluderer:

  • Utstedelse: Gjeldsbrev må være skriftlig for å være gyldig.
  • Overdragelse: Et gjeldsbrev kan overdras til en tredjepart, som da får samme rettigheter som den opprinnelige kreditor.
  • Innhold: Det skal inneholde opplysninger om beløpet, renten, og andre vilkår for tilbakebetaling.
  • Inndrivelse: Kreditor kan kreve gjelden innfridd dersom debitor misligholder sine betalingsforpliktelser.

For mer detaljert informasjon kan du besøke Lovdata.

 

Nyttige artikler

Hvor mye har du i gjeld? Slik sjekker du

Hvor mye har du i gjeld? Slik sjekker du  Å ha oversikt over gjelden din er viktig for å kunne ta gode økonomiske valg. Enten du skal søke lån, refinansiere eller bare få bedre kontroll over økonomien din, er det nyttig å vite hvor mye du skylder – og til hvem. Heldigvis er det enkelt...

5 tips for å bli kvitt kredittkortgjeld

Har du høy kredittkortgjeld? Den har nemlig ofte høye renter, og bør derfor prioriteres fremfor andre lån. Vi gir deg 5 tips til hvordan du kan bli kvitt kredittkortgjelden fortere! 1 – Prioritér nedbetaling av kredittkortgjelden Tips nummer én for å bli kvitt kredittkortgjeld, er å prioritere å betale ned denne hver måned. Etter at...

Vis flere artikler