Dette betyr Gjeldsregisteret og nye låneregler for deg da

Det som står i Gjeldsregisteret kan avgjøre for hvor mye du kan låne. Her får du tips til hvordan du kan bedre din situasjon hvis du har gjeld som lett kan fjernes fra registeret i tillegg til de viktigste lånereglene.


Oversikt over all usikret gjeld

Gjeldsregisteret har kun oversikt over hvilken usikret gjeld du har. Det vil si lån eller kreditt du har fått uten å sette boligen eller andre eiendeler som sikkerhet til långiveren. Disse kalles ofte forbrukslån, kredittkort eller kjøpskreditt (kjøp nå, betal senere). Typisk for disse, er at du får raskt får låne penger i bytte mot at långiveren krever deg for høy rente. Derfor er dette lån som fort kan bli dyre og i tillegg vanskelige å håndtere.



En beskyttelse for flere

Gjeldsregisteret skal fungere som en beskyttelse slik at de som ikke klarer å tøyle sine grenser skal få for mye gjeld, en begrensning for aktører som er litt for ivrige med å låne ut penger og en sikkerhet for banken som utlåner.


Alle usikrede lån og størrelsen på rentene du har fått, registreres på din personlige side i Gjeldsregisteret. De med tilgang til dette registeret er deg selv, alle kredittopplysningsselskapene, Norges Bank, Finanstilsynet og Statistisk Sentralbyrå.


Skal du søke om penger nå, sjekkes ikke bare inntekten din og hvor mye du har i sikret og usikret gjeld, men alt settes også opp i et regnskap som testes opp mot lånereglene; «femgangeren» og «fem-prosenten». Les videre!



Ikke la ubrukt kreditt hindre deg

Er du klar over at ubrukt kreditt og kredittkort også regnes som gjeld? Kanskje du ikke bruker kredittkortene dine eller i det hele tatt husker at du har kreditt stående? Om du bruker det eller ikke, vil ubrukt kreditt uansett virke inn på alle dine lånesøknader. Ikke la dette være til hinder for deg. Sjekk deg selv i Gjeldsregisteret for å få oversikt over din økonomi.


Tips! Det ikke er nok å klippe kredittkortet i to. Alle kredittavtaler må avsluttes med de som har gitt den til deg. Først da fjernes den fra Gjeldsregisteret.



Her er et eksempel på hvordan ubrukt kreditt kan være til hinder for deg:
Har du tre kredittkort med en ramme på 50.000 kroner på hvert kort, har du 150.000 kroner som regnes som gjeld uansett om du bruker kortene eller ikke.


Lånegrensen «femgangeren»

Gjeldsregisteret og de nye lånereglene, kan gjøre det vanskeligere å få lån nå enn tidligere. Hovedregelen er du ikke får låne mer enn fem ganger din egen inntekt. Hvis dette «taket er nådd», får du derfor ikke låne mer uansett om du trenger raske penger, boliglån, billån eller refinansiering. Reglene følges opp av alle som gir lån/kreditt i Norge. 



Sjekk dette eksempelet på «femgangeren»
En singel person som tjener 430.000 kroner i året kan låne: 430.000 kroner x 5 = 2.150.000 kroner
En norsk familie som tjener 750.000 kroner i året kan låne: 750.000 x 5 = 3.750.000 kroner


Men, så er spørsmålet – tåler du også en renteøkning på fem prosent? «Femprosenten»

Der er flere ting långiverne må ta hensyn til når de vurderer din lånesøknad. I tillegg til "femgangeren" skal bankene også regne på om du tåler en renteoppgang på 5 prosent på det lånet du søker om eller på de lånene du allerede har. Hvis summen av en renteoppgang på 5 prosent til sammen utgjør «femgangeren» eller blir mer enn dette, blir lånesøknaden i hovedsak avslått.


Start på nytt med Motty

Det går an å rydde opp i dyr gjeld og få kuttet i utgiftene sine eller å gjøre låneevnen din bedre igjen. Vi har utviklet løsninger for å gjøre situasjonen bedre i de tilfellene vi kan. Vi samarbeider med banker som er villig til å se på din situasjon og gi deg refiansiering eller omstartslån.


For deg som har bolig, finnes det enda flere muligheter. Dette kan bety at all gjeld samles inn i ett eneste lån. På den måten har mange fått ordninger med mye lavere renter og avgifter, kuttet i månedlige utgifter og fått det både bedre og enklere fordi du betaler til kun en bank. Søk om omstartslån her.


La oss ta jobben for deg

Ikke vent for lenge med å få en grundig oversikt og en god nedbetalingsplan på gjelden din. Vi skal forsøke å hjelpe deg videre uansett hvilken situasjon du er med gode løsninger og rådene. Første råd er at du sjekker deg i Gjeldsregisteret og kvitter deg med usikret gjeld før du søker om nytt lån. 


Ta kontakt med oss for en uforpliktende og hyggelig prat.


Av Sara Carlsson 31 Jul, 2023
Når gjelden kjennes tung og vanskelig, kan det å forhandle med kreditoren være en løsning. Vi gir deg i denne artikkelen våre fem beste tips for å lykkes i forhandlingen!
Av Sara Carlsson 18 Mar, 2023
Titter du etter ny bolig vil du se at eieformen varierer mellom andel, selveier og aksjeleilighet. Hva er forskjellen, og hvilken betydning har valg av eieform å si for deg som kjøper?
Av Sara Carlsson 18 Mar, 2023
Har du mottatt brev om tvangssalg av boligen? I denne artikkelen forklarer vi hva tvangssalg er, og hva du kan gjøre for å stoppe tvangssalget.
Vis mer
Share by: