Motty - Flere veier til ditt lån

DETTE BETYR GJELDSREGISTERET OG NYE LÅNEREGLER FOR DEG

Hva som står i gjeldsregisteret kan være avgjørende for hvor mye du kan låne. Hvorfor? Fordi bankene ikke skal låne deg mer enn du klarer å håndtere.


OVERSIKT OVER USIKRET GJELD

Gjeldsregisteret har kun oversikt over hvilken usikret gjeld du har. Det vil si lån eller kreditt du har fått uten å sette boligen eller andre eiendeler som sikkerhet til långiveren. Lån som dette kalles ofte forbrukslån, kredittkort eller kjøpskreditt. Typisk for disse, er at du får låne raske penger i bytte mot at långiveren krever deg for høy rente. Derfor er dette lån som fort kan bli dyre og vanskelige å håndtere.

Gjeldsregisteret skal hindre at du får for mye usikret gjeld fordi slike lån ofte kan skape gjeldsproblemer for noen eller økonomisk krise for andre. Den nye ordningen er derfor en beskyttelse for de som ikke klarer å tøyle sine grenser, en begrensning for aktører som er ivrige med å låne ut penger og en sikkerhet for bankene selv.

Usikret lån og størrelsen på rentene du har fått, registreres derfor på din personlige side i gjeldsregisteret. Alle som har tilgang til denne oversikten er; kredittopplysningsselskapene, Norges Bank, Finanstilsynet og Statistisk Sentralbyrå.

Men, skal du søke om penger nå, sjekkes ikke bare inntekten din og hvor mye du skylder fra før. Alt settes opp mot nye låneregler som for eksempel «femgangeren» og «fem-prosenten». Les om dette litt lengre ned.

DETTE KAN PÅVIRKE BOLIGDRØMMEN

En annen ting som er viktig å merke seg, er at gjeldsregisteret viser all kreditt du har. Kanskje du ikke bruker den eller i det hele tatt husker at du har det? Uansett vil ubrukt, men innvilget kreditt på for eksempel et kredittkort, virke inn på dine lånesøknader. Ikke la dette være til hinder for deg. Sjekk deg selv i gjeldsregisteret for å få oversikt over din økonomi.

Og husk! Det ikke er nok å klippe kredittkortet i to! Alle kredittavtaler må avsluttes med de som har gitt den til deg. Først da fjernes den fra gjeldsregisteret.

LÅNEGRENSEN «femgangeren»

Gjeldsregisteret og de nye lånereglene, kan gjøre det vanskeligere å få lån nå enn tidligere. Hovedregelen er at ingen får låne mer enn fem ganger sin egen inntekt. Hvis «taket er nådd» får du derfor ikke låne mer uansett om du trenger raske penger, boliglån, billån eller refinansiering. Disse reglene gjelder for alle som gir lån/kreditt i Norge. Se på disse eksemplene:
  • En norsk aleneboer som tjener 430.000 kroner i året kan låne: 430.000 Kroner x 5 = 2.150.000 Kroner
  • En norsk familie som tjener 750.000 kroner i året kan låne: 750.000 x 5 = 3.750.000 kroner
Men så er spørsmålet – tåler du også en renteøkning på 5 prosent på de pengene du vil låne?

LÅNEGRENSEN «femgangeren»?

Der er flere ting långiverne må ta hensyn til når de vurderer din lånesøknad. Et eksempel til på noe de skal regne på, er om du tåler en renteoppgang på 5 prosent på det lånet du søker om eller på de lånene du allerede har. Hvis summen av en renteoppgang på 5 prosent utgjør «femgangeren» eller mer, skal lånesøknaden i hovedsak derfor avslås.

NY START MED MOTTY

Altfor mange nordmenn har allerede for høy gjeld. Hvis renten øker bare litt, eller hvis det skjer uforutsette ting som for eksempel at inntekten endrer seg, kan det sette mange i økonomiske problemer og i verste fall krise. Derfor har vi utviklet løsninger for å gjøre situasjonen bedre i de tilfellene vi kan.

For deg som har bolig, finnes heldigvis flere muligheter. Et omstartslån kan for eksempel være en god løsning for å få en bedre økonomisk hverdag. Med omstartslån hjelper vi deg å samle alle lånene du har inn i ett lån. På den måten kan de månedlige utgiftene bli mindre. Da betaler du kun til en långiver, du får lavere rente-kostnader og betaler mindre avgifter og gebyrer. Søk om omstartslån her.

Ikke vent for lenge med å få en grundig oversikt og en god nedbetalingsplan på gjelden din. Vi skal forsøke å hjelpe deg videre uansett hvilken situasjon du er i.

Hos Motty har vi løsningene og de gode rådene!
Ta kontakt med oss for en uforpliktende og hyggelig prat.Evry, Experian og Finans Norge er private foretak som har fått lov (konsesjon) til å drive gjeldsregister i Norge.